האם גבר יכול להשיג משמורת משותפת ללא הסכמת האם

פרידה של זוג נשוי הוא דבר שאינו קל לאף אחד. מדובר בשני אנשים שבחרו לאחד את חייהם, לעבור לגור יחד, לקנות נכסים ואף לגדל ילדים בצורה משותפת, אך לאחר תקופה מסוימת הם מבינים שהם לא במקום שרצו וחלמו להיות, ומעדיפים להמשיך הלאה כבודדים.

ההתמודדות הקשה ביותר היא כמובן מול הילדים, ואיך מסדרים את נושא המשמורת. הגבר מגיע אל נושא המשמורת בעמדת נחיתות מובנית, אך השאלה היא האם הוא יכול להשיג משמורת משותפת ללא הסכמת האם. התשובה היא כן, בנסיבות מסוימות – כפי שנסביר בשורות הבאות.

משמורת משותפת – התפנית

הנושא של משמורת משותפת עבר מהפכה מבחינת בתי המשפט בשנים האחרונות, וההסתכלות על הנושא היא מאוד שונה. למרות שהאם נמצאת ביתרון מובנה על האב בנושא קבלת המשמורת על הילדים עוד מימי עבר, בשנים האחרונות חל מהפך וממצב בו האב צריך לשכנע את בית המשפט כי מגיעה לא משמורת, האם היא זו שצריכה לשכנע את בית המשפט כי לא מגיע לאב משמורת. אנו יוצאים מנקודת הנחה כי יש סכסוך קשה בין ההורים, שלא מסוגלים להגיע להסכמים בנוגע הסדרי המחייה של הילדים לאחר הפרידה.

 

מהי משמורת משותפת

משמורת משותפת הוא למעשה סוג של הסדר בין שני ההורים לגבי תנאי המחייה והמעורבות שלהם בחיי ילדיהם, בתקופה שבין הגירושין עד להגיעם של הילדים לגיל בגרות. ברוב המקרים, הגברים יהיו אלו שיהיו אחראים על תשלום מזונות על הילדים, אך בשנים האחרונות חל מפנה, והתשלומים הופחתו משמעותית, ואף הגברים מקבלים סמכויות מוגברות שכוללות אף לינה של הילדים בבית אב פעמיים בשבוע לפחות, ותנאי מפגשים מוגברים גם בסופי שבוע.

 

על הסכמי משמורת כסלע מחלוקת בהליכי גירושין בישראל

בית המשפט בישראל נאלץ להתמודד לא מעט עם הסכמי גירושין בשנים האחרונות, שכן הסטטיסטיקה מדברת על כך ש – 30 אחוזים מן הזוגות המתחתנים כדת משה וישראל, גם מתגרשים במדרגות הרבנות בסופו של דבר.

חלק מהגירושין נעשים ברוח טובה ובהסכם מתאים בין הזוגות, אך לא מעט תהליכי גירושין מסתיימים בצורה לא נעימה, ובוויכוחים שנגררים עד לבית המשפט, ובמיוחד בנושא של משמורת משותפת בין האב לאם.

האם גבר יכול להשיג משמורת משותפת ללא הסכמת האם
האם גבר יכול להשיג משמורת משותפת ללא הסכמת האם

התיקון בנושא משמורת משותפת

פסקי דין רבים מהשנים האחרונות דוגלים באחריות משותפת של ההורים ולא במתן זכויות יתר לאישה, בזכות העובדה שגברים רבים כיום מעורבים בחיי ילדיהם בצורה משמעותית, ועוזרים להם בנושאים כמו לימודים, צרכים חברתיים ותמיכה רגשית.

עם השנים, גם גילו בבית המשפט שמתן העדפה להורה אחד נותן כוח לא הוגן בעיצוב הילדים וביחס שלהם כלפי ההורה האחר. למעשה, מדובר בסוג של אפליה, שמתוקנת בשנים האחרונות במתן יותר גזרי דין של משמורת משותפת להורים גרושים.

 

כיצד משמורת משותפת פועלת לטובת הילדים

אם בעבר זה נראה דמיוני, והגבר כמעט לא היה צד בעניין מלבד מתן תשלומי מזונות, כיום, גבר בהחלט יכול להשיג משמורת משותפת ללא הסכמת האם, וגם אם היא עומדת על רגליה האחוריות. האב צריך לשכנע את בית המשפט שהוא יכול לתפקד בצורה טובה, לטובת הילדים, וכאשר ההורים היו נשואים, הנטל של גידול הילדים חולק ביניהם בצורה שווה. בית המשפט יפסוק לטובת משמורת משותפת גם עם התנגדות האם, אם לא יימצאו נסיבות המצדיקות לתת לאם משמורת יחידה.

 

כיצד השינויים בהלך הרוח המשפטי משפיעים על נושא המשמורת

הלך הרוח המשפטי המבטל את האפליה המגדרית הוא כזה שנכנס לתוקף רק בשנים האחרונות. כיום, הרבה מאוד אבות מגישים תביעת משמורת, בו נאלץ האב לשכנע את בית המשפט על טיב ההורות שלו, על מנת לייצר הרחבה של הסדרי המפגש שלו עם הילדים שלו.

בית המשפט יבדוק, כמובן, את טיב היחסים בין ההורים, והאם התביעה החדשה תואמת את רצון האם והילדים. משמורת משותפת היא דבר בר השגה, גם אם בעבר בית המשפט קבע להיפך, והכל תלוי ביחסים בין בני המשפחה והרצונות שלהם.

 

משמורת משותפת היא פתרון מועיל כל הצדדים

כאשר גבר ואישה מתגרשים, הגברים מגיעים למצב של נחיתות מובנית, לא רק בנושא של משמורת משותפת אלא גם בנושא הכלכלי. לא חסרים סיפורים של אנשים שחזרו לגור עם ההורים, או נקלעו למצבים קשים מכך.

לכן, בית המשפט מפצה על כך בשנים האחרונות ומאפשר לגברים רבים הסדרים נוחים יותר בנושא המזונות וכן בנושא הסדרי המפגשים עם הילדים. אף אחד לא רוצה לראות את האקס או האבא מגיע למצב קשה, ולכן, הסדר שכזה מאפשר גם הקלה על הכיס וגם הקלה על הנפש.

 

משמורת משותפת בתוך משפחה מודרנית

אין כל סיבה שגברים במשפחה המודרנית לא יצליחו לקבל משמורת משותפת וליהנות מהילדים שלהם. לא מדובר בתקופה קדומה בה הנשים טיפלו בילדים וגברים יצאו לעבוד, וככל שיש אפלייה מתקנת לטובת נשים, היא צריכה להיעשות גם לטובת גברים, איפה שזה נדרש.

יש כיום גברים אשר מהווים את ההורים הכשירים יותר, ויתרה מכך, יש אף נשים שהיו מעדיפות לא להתגורר עם הילדים שלהן. לכן, יש לבדוק כל מקרה לגופו ולאפשר לאנשים למצוא את ההסדר הנכון ביותר עבור הילדים שלהם, גם אם הוא כולל מתן זכויות יתר לגבר ולא לאישה.

 

האם האב יכול לקבל משמורת משותפת גם ללא הסכמת האם?

אבות רבים מקבלים כיום גם משמורת בלעדית על הילדים, אם כי במקרה כזה, הם זקוקים לוויתור של האם על המשמורת (דבר נפוץ שקורה לא מעט). עם זאת, השגת משמורת משותפת במתווה אידיאלי הוא נכון וטוב לשני הצדדים, ובעיקר לילדים.

גם במקרים של גירושין קשים, שמתרחשים אחרי בגידה או ריבים קשים, יש לנסות ולעשות מאמץ כדי למצוא את דרך המלך. ילדים בעת המודרנית לא צריכים להיפגע מגירושין של הורים, ובמערכת המשפט והרווחה יש את כל הכלים לתת להורים את האפשרות להמשיך ולהתנהל בצורה הקרובה ביותר לאידיאל.

 

משמורת משותפת מחייבת הסתגלות לאורח חיים חדש

דיוני בית משפט בנושא גירושין יכולים להתנהל למשך תקופה ארוכה מאוד, אך לא מדובר במצב טוב עבור הילדים, שצופים בהוריהם מתנגחים על בסיס קבוע. הדרך הטובה ביותר היא לייצר מצב של משמורת משותפת במהרה, ולהסתגל לאורח החיים החדש במהרה, גם אם יש בני זוג חדשים בחייהם של ההורים.

לא תמיד זה פשוט, אך יש הרבה מאוד דוגמאות של אנשים שהצליחו לעשות זאת, והילדים שלהם לא הרגישו כמעט את המרחק הפיזי בין ההורים. זה דורש עבודה, אך משמורת משותפת בתנאים שווים, נוחים, ומותאמים למציאות, היא הדרך הטובה ביותר.

 

לסיכום

המונח משמורת משותפת הוא כזה שרלוונטי להרבה מאוד משפחות בישראל. שיעור הגירושין הוא גבוה, והורים רבים נאלצים להסתגל למצב חדש ומורכב, לבטח אם יש נכסים וקשרים עסקיים, אך בעיקר בנושא הילדים.

בניגוד לעבר, האב לא נכנס בעמדת נחיתות מוגזמת אל בתי המשפט כאשר הוא דורש משמורת משותפת וכיום הוא אף יכול להשיג את מבוקשו, גם ללא הסכמת האם. הוא רק צריך להוכיח שהוא אב פעיל, עם השפעה נכונה וטובה על הילדים שלו, וכי הוא היה כזה בזמן הנישואים ויהיה כזה גם בעתיד. בית המשפט כבר יתחשב בו בהחלטה הסופית.

בהנחה והיחסים בין שני ההורים לא תקינים ולא קיימת ביניהם הסכמה, ביכולת האב להשיג משמורת משותפת זה גם ללא הסכמת האם. אפשרות זו מעידה על השינוי שחל בבתי המשפט, הבנה של מקום האב בחיי הילד ומניעת זכויות היתר שקיבלה האם בעבר.
הסכם משמורת מחולקת זהה להסכם משמורת המשותפת בתנאיו ובמשמעויותיו הכלכליות והמשפחתיות שהוא מביא עימו. עם זאת, משמרת מחולקת מכירה בכך שבמקרים בהם הזוג הנמצא בהליך הגירושים לא מסוגל לקיים תקשורת שיתופית וחיובית, ועל כן ההורים נדרשים לתקשורת בסיסית וקונבנציונלית רק לשם קבלת החלטות משותפות הנוגעות לחיי הילד.
לרוב, המשמורת המשותפת תיקבע במקרים בהם שני הצדדים רוצים בכך ומבינים את המשמעויות החיוביות שיש להסדר על הילד. עם זאת, במקרים בהם האם לא רוצה בהסכם, בית המשפט יכריע לפי עיקרון טובת הילד – אם שני ההורים מסוגלים לגדל את ילדיהם, ולא יוכח אחרת.
הליך הגירושים הוא הליך מורכב, המתאפיין לרוב ביחסים עכורים וויכוחים. כשמדובר בטובת הילד ובהסכמי המשמורת בכלל, פעמים רבות במהלך הגירושים אחד הצדדים לא מסכים למשמורת משותפת. לאור מחקרים ולאחר זמן מה, ניתן יהיה לראות כי זהו הפתרון המיטבי לילד, וזוהי המטרה.
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

פיטרו אותך שלא כדין? כך תפעל

אם פוטרתם בלי שימוע, או שפוטרתם על רקע אפליה של דת, גזע, מין, נטייה מינית ועוד, או שפוטרת לאחר הריון או לידה – ייתכן שפיטרו