מדוע משמורת משותפת עדיפה לילדים

האתגרים העומדים בפני ילדים שהוריהם התגרשו הם פשוט עצומים. יש צורך לבצע החלטות הרות גורל, ולעיתים אף להעתיק את מקום המגורים ואת החיים למקום אחר, וזאת מעבר לקושי הרגשי והמצב הלא נעים בין שני ההורים.

אחרי הפרידה, ההורים צריכים להגיע להסדרי ראייה ומשמורת אשר יטיבו עם הילדים, ומבין כל האפשרויות, אין כל ספק כי משמורת משותפת אשר מחלקת את הזמן בצורה שווה מהווה את האידיאל, כפי שנפרט בהמשך.

ההגדרה של משמורת משותפת

משמורת משותפת היא למעשה סוג של הסדר המעניק לשני ההורים הגרושים הגדרה הורית שווה. היתרון הגדול של השיטה הזו, מעבר לנוחות, היא שלא תיווצר היררכיה בין ההורים, עצם העובדה שהילד מתגורר וחי עם הורה אחד, וצופה בהורה השני לפרקים. גם אם זמני השהות עם הילד אינם שווים מיסודם, להורה שממעט לראות את הילד יש זכויות שוות ואין לו הגבלות אשר הופכות את הזמן עם הילד ללחוץ.

 

המהפכה בנושא של משמורת משותפת

הנושא של משמורת משותפת עבר מהפכה בשנים האחרונות. אם בעבר הייתה האם נכנסת אל תהליך הגירושין עם ידה על העליונה, הרי שהיום המצב שונה. כיום, אם יש סכסוך על משמורת, האם צריכה להוכיח שהאב הוא אינו הורה ראוי, בעוד בעבר, היה על האב להוכיח שהוא הורה ראוי.

התפיסה הזו, של אפליה מתקנת, היא חשובה, לאור מקרים רבים בעבר בהם אבות נכנסו למצב כלכלי ונפשי קשה בגלל כובד המשקל של המזונות ומיעוט הזמן עם המשפחה.

 

משמורת משותפת – הסטטיסטיקה לא משקרת

במצב כיום, בו כ – 30 אחוזים מהזוגות המתחתנים, מסיימים את הקשר על מדרגות הרבנות, יש צורך גדול במאמץ להשגת משמורת משותפת בצורה נכונה. כאשר אנשים שמים את טובת הילד מעל טובתם האישית והאגו, הם מגלים שאין באמת תחליף אמיתי להורות משותפת.

כל חלוקה לא הוגנת או יצירת מציאות שמקשה על הילד בכל מיני דרכים, היא כזו שתפגע בילדים ובהורים. רק במצבים בו אחד הצדדים לא רוצה קשר לילד, או לא רוצה לגור איתו, צריך לבצע את ההתאמות הנכונות. החשיבה על טובת הילד היא הדבר החשוב ביותר.

מדוע משמורת משותפת עדיפה לילדים
מדוע משמורת משותפת עדיפה לילדים

על חשיבות ההגדרה ההורית במשמורת משותפת

אחד הדברים החשובים ביותר בנושא של משמורת משותפת היא ההגדרה. ההגדרה ההורית היא בעלת חשיבות גדולה מאוד בעיקר לילד, אך גם להורים. באמצעות ההגדרה ששניהם שווים מבחינת הילדים, ואין לאף הורה סמכות מוגברת, שעלולה לנתק אותו מההורה השני ברגע של סכסוך.

בנוסף, כאשר ההורים מבינים שהם שווים בעיני הילד, אין צורך להתחרות על ליבו וגדל הסיכוי שהם ישתפו פעולה בעתיד למענו, ולא ייקלעו לסכסוכים מיותרים בהמשך.

 

האתגרים בהסכמי משמורת משותפת

הורים גרושים נאלצים להתמודד עם המון אתגרים שלא קשורים לילדים, כמו הפרדת רכוש, הפרדת נכסים והשקעות, חשבונות בנק, מציאת פתרון דיור חדש, בני זוג חדשים ועוד. יש גם את עניין המזונות שהוא מורכב מאוד, אך כאשר עוברים לפורמט של משמורת משותפת רואים כי זו הדרך הקלה ביותר לשמור על הסדר.

באמצעות משמורת משותפת יש הקלה בנושא העול הכלכלי, והדאגה של אחד ההורים, לגבי הנושא ההורי והסמכותי, יורדת מהפרק. קל יותר להמשיך ולהיות הורה, גם כאשר הילד קצת יותר רחוק.

 

חלוקת הזמן עם ההורים במשמורת משותפת

חשוב להסביר כי משמורת משותפת לא אומרת זמן שווה עם ההורים, וייתכן אף מצב בו להורה אחד יש זמן רב יותר בצורה משמעותית. לרוב תהיה זאת האם שתקבל את הזכות לגור עם הילד, או לכל הפחות לקבל זמן רב יותר איתו.

זה לא אומר שהיא מקבלת העדפה, שכן האב מורשה לראות את הילד מבלי להתווכח על שעות או להיקלע לסכסוכים מיותרים. הזמן הוא חשוב, ויש משמעות לילד שגר עם ההורה שלו לפחות חלק מהשבוע, אך זהו לא הפקטור המרכזי, ויש עוד מרכיבים לנושא.

 

המפתח של משמורת משותפת – תקשורת

אחד הנושאים החשובים ביותר בתוך משמורת משותפת היא תקשורת. תקשורת טובה היא הבסיס לקשר טוב, וגם משהו שלא עבד בתוך מערכת יחסים זוגית, יכול לעבוד בצורה טובה בתוך מערכת יחסים של גרושים, אשר עובדים ביחד לטובת ילדיהם.

אחד הדברים החשובים פה, גם בעיני בית המשפט, היא שבעבר לא הייתה ניתנת משמורת משותפת לזוג גרוש ללא מה שהוגדר כ"תקשורת טובה". כיום, המצב השתנה, כשבית המשפט מבין שניתן להתקשר גם דרך מסרונים ומיילים ולא דרך תקשורת ישירה, ועדיין לבנות תקשורת טובה שתטיב עם הילד.

 

גיל הילדים והשפעתו בנושא המשמורת

גיל הילד חשוב מאוד כאשר מדברים על משמורת משותפת. יש הבדל בין עולל לבין ילד צעיר ולבין ילד מבוגר. בעוד עוללים לא מבינים מה מצבם, ילדים קטנים מבינים ולעיתים גם נדרשים לבחור באם לגור אם האב או האם בזמן הגירושין.

זהו לא מצב בריא, ולכן, כדי למנוע את המצב הזה, צריך לעשות מאמץ להגיע לנוסחה נכונה של משמורת משותפת עבור כל הצדדים. ילד בגיר הוא סיפור שונה לחלוטין ופה בית המשפט לעיתים אף נמנע מלהגדיר משמורת שכן הילד מנהל חיים משלו ובקרוב אף יהפוך לבגיר.

 

משמורת משותפת – להתרכז בדברים החשובים

היכולת לקיים כיום תקשורת איכותית בין בני זוג גרושים היא קלה יותר. ישנה הבנה כי גירושין הם אינם סוף העולם כפי שנתפס פעם. לא חייבים לריב כדי לסיים את הנישואים, ויש מקרים של אי התאמה.

אמנם היד קלה יותר על ההדק והרבה זוגות מתגרשים, אך יש גם הרבה פחות מקרים של אנשים שהתחתנו, ונשארו נשואים כי "לא נעים להתגרש". כך, אפשר להתרכז בדברים החשובים באמת, גם לאחר הגירושין, והם בעיקר טובת הילד והרווחה שלו.

 

משמורת משותפת – להתגבר על הקושי

גם מבחינת נוחות, משמורת משותפת היא בהחלט עדיפה. קל להתמודד עם אירועים בלתי צפויים, לתכנן חופשים וחופשות, לחלק את העומס, ולהתנהל בצורה נכונה יותר עם הלו"ז. אם עושים זאת נכון, הילד אף מקבל יותר תשומת לב, וזמן איכות לבד עם ההורה.

יש הרבה יתרונות פרקטיים בגירושין עבור הילדים שאנשים נוטים לשכוח. נכון, זה לא האידיאל, ויש מורכבות, לבטח בהתחלה, אך אין זה אומר שהחיים נגמרים ושיש קושי שנמשך לאורך שנים. אפשר למצוא את דרך המלך, ומשמורת משותפת מסודרת היא בהחלט בסיס טוב.

 

חשוב לזכור שמשמורת משותפת נועדה לשרת את טובת הילדים

היכולת של הורים גרושים למצוא את הדרך להשיג משמורת משותפת למען הילד היא חשובה מאוד. לפעמים צריך להיכנס לתקופת הסתגלות, לשים את האגו בצד ולעשות ויתורים גדולים, אך בסופו של דבר זה שווה את זה.

כולם רוצים לראות את הילדים שלהם גדלים בסביבה טובה והופכים לאנשים בוגרים ואיכותיים. גם אם נקלעתם למצב בו הייתם צריכים לפרק את מערכת היחסים שלכם, אין כל סיבה שהילד שלכם יסבול מזה.

בעזרת הסדר נכון של משמורת משותפת יקבל הילד את כל מה שהוא צריך, ואף יתרה מכך. גם אם קיימים קשיים בהתחלה, גם בית המשפט ימשוך לכיוון הזה, מתוך מחשבה שהילד לא צריך לסבול כאשר ההורים שלו מתגרשים.

למשמורת משותפת ישנן משמעויות נפשיות, הוריות וכלכליות רבות. ראשית, הוכח כי המשמורת המשותפת מסייעת לילד לעבור את הליך הגירושים בצורה הטובה ביותר. הן מבחינה הורית – המשמורת המשותפת מאפשרת מעורבות של שני ההורים בחיי הילד במידה שווה. כלכלית, משמעות ההסכם היא השתתפות כלכלית של שני ההורים.
בית המשפט הוא הגורם המכריע בסוגיית המשמורת. לרוב, בית המשפט יפנה להסכם המשמורת המשותפת מתוך ההבנה כי טובת הילד עומדת בראש. בעת התהליך, בית המשפט יבחן תנאים הנוגעים למצב ההורים מבחינה כלכלית, נפשית והן הפניות, המסוגלות הרגשית והיכולת של ההורים לנהל שיח בסיסי לשיתוף פעולה.
משמורת משותפת מהווה חלוקה ומערובות שווה של שני ההורים בחיי הילד, יחד עם קבלת החלטות משותפות והשתתפות בתקציב גידול הילד. חשוב לזכור כי המשמורת המשותפת דורשת משני ההורים תקשורת רבה ושיתוף פעולה, אך כל אלו נוגעים לטובת הילד והיכולת לאפשר לו יציבות ותחושת ביטחון.
תשלומי המזונות הם תשלומים הנקבעים בעת חלוקת משמורת לאחד מבני הזוג, בתור 'משמורן' – הגורם האחראי. המזונות משולמים על – ידי ההורה השני, לרוב האב, בתמורה לאחריות מופחתת בגידול הילד. סכום תשלומי המזונות נקבעים בבית המשפט. במשמורת משותפת, לא ניתנים תשלומי מזונות, וכל אחד מההורים משתתף בהוצאות כמיטב יכולתו.
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

פיטרו אותך שלא כדין? כך תפעל

אם פוטרתם בלי שימוע, או שפוטרתם על רקע אפליה של דת, גזע, מין, נטייה מינית ועוד, או שפוטרת לאחר הריון או לידה – ייתכן שפיטרו