ידועים בציבור

הקשר בין בני זוג מוביל בדרך כלל לרצון שלהם לזכות בהכרה של הסביבה בזוגיותם. ההכרה הרשמית בזוגיות מעניקה לבני הזוג יתרונות משמעותיים. היתרונות הללו נוגעים לצבירת רכוש משותף, ירושה ואפילו הורות. חלק ניכר מהזוגות שאינם יכולים להינשא בנישואין דתיים בוחרים לקבע את מעמדם המשפטי כידועים בציבור.

מהם בעצם ידועים בציבור? מה המעמד החוקי של ידועים בציבור במדינת ישראל? למה זוגות בוחרים להיות ידועים בציבור ולא להתחתן? מהם המצבים שבהם אין אפשרות לבני זוג להתחתן על פי הוראות הדת? מה קורה כאשר ידועים בציבור נפרדים? מה התפקיד של עורך דין משפחה בסיוע לבני זוג במיצוי הזכויות שלהם? על כל הסוגיות הללו ועוד, ניתן את הדעת בשורות הבאות.

ידועים בציבור – הקדמה קצרה

ככל שמדובר בענייני משפחה מדינת ישראל נמנית עם המדינות שבהן אין מתקיימת בהן הפרדה בין דת ומדינה. מוסד הנישואין מושפע גם הוא מהעדר ההפרדה. כיוון שכך, האפשרות הראשונה המועדפת על ידי הרשויות בישראל היא נישואין על פי ההלכה היהודית או החוקים הדתיים. יחד עם זאת, מדינת ישראל איננה מונעת מאזרחיה ותושביה לבחור את בני הזוג שלהם, בלי קשר להשתייכות הדתית או הלאומית.

ההכרה של מדינת ישראל בזוגות שאינם נשואים על פי הדת יכולה להיות בשני מישורים: המישור הראשון הוא הכרה בנישואין שנערכו מחוץ לגבולות מדינת ישראל. המישור השני הוא הכרה של שני בני זוג כידועים בציבור. זאת, למרות שההכרה באופן הזה עדיין אינה מגובה באופן רשמי בחוקי המדינה.

 

ידועים בציבור – מה זה בעצם?

ידועים בציבור הם שני אנשים המנהלים חיי זוגיות וחיי משפחה באופן דומה לזה שמנהלים זוגות נשואים, המוכרים על ידי המוסדות הדתיים ועל ידי הרשויות השונות במדינת ישראל. בעשורים האחרונים, במקביל לגידול המשמעותי באוכלוסיה חל גידול גם במספר התושבים והאזרחים שאינם יכולים להינשא על פי ההלכה או בנישואין דתיים אחרים.

העלייה ההמונית מברית המועצות המתפרקת במהלך שנות התשעים של המאה הקודמת, יצרה מצב חדש שבו אחוז חסרי הדת הוא גבוה באופן יחסי. בנוסף, גם אחוז הנישואין הבין דתיים נמצא בעלייה. בעקבות כך נולד מושג הידועים בציבור. נכון להיום משמש המושג גם לתיאור חיים משותפים של זוגות חד מיניים, באין פתרון זמין אחר עבורם.

 

מה המעמד החוקי של ידועים בציבור במדינת ישראל?

החוק בישראל איננו מכיר באופן רשמי או בכל צורה אחרת במעמד החוקי של ידועים בציבור. לכאורה מדובר במצב שלא אמור לזכות את מי שנושאים בו במעמד כלשהו או באפשרות לטענה כל שהיא בנושאים שונים הקשורים למעמד האישי, לרכוש משותף או לירושה.

ידועים בציבור
ידועים בציבור

עם זאת ישנה נטייה הולכת ומתרחבת של מוסדות שונים במדינת ישראל, ובראשם בתי המשפט, להכיר במעמדם החוקי המחייב של ידועים בציבור. בשנים האחרונות הולך ומצטמצם בהתמדה הפער בין המעמד המשפטי של זוגות נשואים לבין מעמדם של ידועים בציבור. זה המקום להבהיר שיש הבדל במעמד בין ידועים בציבור לבין זוגות שנישאו בחו"ל, אשר מוכרים על ידי המדינה כזוגות נשואים לכל דבר ועניין.

 

למה זוגות בוחרים במעמד של ידועים בציבור?

בעבר הרחוק, הבחירה בבן זוג היתה עניין משפחתי ולא אישי. כיוון שכך יכלה המשפחה לוודא שבן הזוג הוא גם בן הדת הנכונה. בעידן המודרני השתנו פני הדברים. ועדיין, במדינת ישראל אחוז הנישואין הבין דתיים היה מזערי. רק בעשורים האחרונים המצב השתנה.

הגורם העיקרי לשינוי היה העלייה ההמונית ממדינות ברית המועצות לשעבר מצד אחד והעלייה במודעות וברצון של חברים בקהילת הלהט"ב בישראל לאפשרות לנהל חיי זוגיות שיש בהם גם משום התחייבות חוקית מצד שני. להלן רשימה חלקית של מצבים, שבהם אפשרות הבחירה היחידה של בני הזוג הם להיות מוכרים כידועים בציבור:

  • חסרי דת או שיהדותם מוטלת בספק: מדובר בקבוצה שהפכה למשמעותית במדינת ישראל, כתוצאה מגלי ההגירה של שנות התשעים של המאה הקודמת. חסר דת הוא אדם שאיננו מגדיר את עצמו מבחינה דתית או שאיננו יכול להיות מוגדר. דוגמה קלאסית לחסר דת הוא מי שאמו מוסלמית ואביו יהודי. במקרה כזה, לא היהדות ולא האסלאם מכירים בו, ואדם כזה הוא חסר דת.
  • זוגות מעורבים מבחינה דתית: זוגות כאלה אינם יכולים להתחתן בתחומי מדינת ישראל. המעמד של ידועים בציבור הוא, לפיכך, המעמד הסביר ביותר מבחינתם.
  • פסולי חיתון: מדובר במעמד ייחודי שמתקיים בעיקר ביהדות. פסולי חיתון יכולים להיות ממזרים – מי שנולדו כתוצאה מגילוי עריות, ניאוף או יחסים בין אישה נשואה לגבר זר ועוד. הן הממזר והן הצאצאים שלו הם פסולי חיתון לעולם ועד ביהדות. בנוסף, צאצאים של כהן וגרושה הם פסולי חיתון על פי הדת היהודית. גם נשים נשואות שנתפסו בוגדות בבעל שלהן הן פסולות חיתון, ויש עוד מצבים אחרים.
  • זוגות חד מיניים: למעשה, ההכרה בבני זוג כידועים בציבור היא הדרך המועדפת על זוגות חד מיניים לניהול חיים שהם קרובים ככל שניתן לחיי נישואין. זוהי הדרך היחידה שבה הם יכולים לנהל חיי שיתוף, לרשת ולהוריש הון ונכסים לבני הזוג ולצאצאים שלהם.

 

בכל המצבים שהוזכרו לעיל אין אפשרות לבני זוג להתחתן על פי ההלכה היהודית או חוקי השריעה האסלאמיים או חוקי הדת הנוצרית. גם בתי המשפט הבינו את זה ולכן הולך ומתגבש מצב שבו קיימת הכרה דה פקטו בחיי זוגיות כאלה. זאת, גם אם ההכרה דה יורה מתעכבת.

 

ירושה או פירוד בין בני זוג במעמד ידועים בציבור

מוות של אחד מבני הזוג או פרידה בין ידועים בציבור הם המצבים שבהם נבחנת ההכרה של המוסדות השונים במצבם המשפטי העדין. היה אפשר לצפות שמפאת מצבם הייחודי, בני זוג שאינם יכולים להתחתן צריכים לבחור היטב את בן הזוג שלהם. למעשה, ידועים בציבור נפרדים בדיוק כמו כל זוג אחר.

עניינם של ידועים בציבור שנפרדו נדון בדרך כלל בבית המשפט למשפחה ועל פי חוקי מדינת ישראל, אם לפחות אחד מבני הזוג הוא אזרח ישראל. עם זאת, בני זוג מאותה דת שבחרו במודע לחיות כידועים בציבור יכולים להעביר את הדיון בעניינם לבית דין דתי. זאת בתנאי שהם אינם פסולי חיתון. בגלל מורכבות הנושא, ההמלצה שלנו היא להסתייע בעורך דין בהליך הפרידה.

 

כיצד עורך דין משפחה יכול לסייע לידועים בציבור למצות את זכויותיהם?

כאמור, עניינם של ידועים בציבור נדון בבית המשפט למשפחה. ככל שההיקף הכספי של המחלוקת בין בני הזוג גדול יותר, כך גם הצורך בסיוע משפטי חשוב יותר. עורך דין משפחה מסייע לידועים בציבור במקרים של פרידה או במקרים שבהם בן הזוג של ידוע בחיבור הלך לעולמו ולא השאיר צוואה. במקרים כאלה, ייצוג משפטי איכותי יכול לסייע לבן הזוג שנותר למצות את הזכויות ולקבל את מה שמגיע לו על פי החוק בישראל.

התוכן באתר זה אינו מהווה מידע משפטי מחייב, ומומלץ שלא להסתמך עליו בשום אופן. המידע המוצג במסגרת מאמר זה מובא לידע כללי בלבד ואינו מהווה בשום צורה תחליף לקבלת סיוע משפטי אישי מטעם עורך דין המתמחה בדיני משפחה. במידה ונדרש ייעוץ משפטי בנושא גירושין או סכסוכים משפחתיים, יש לפנות בהקדם האפשרי לליווי וייצוג של עורך דין בעל התמחות בדיני משפחה.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא