הנישואים האזרחיים בישראל הולכים וצוברים תאוצה בשנים האחרונות. הרבה מאוד זוגות לא רוצים להתחתן דרך מוסד הרבנות, מכל מיני סיבות, והולכים על הליך של נישואים אזרחיים בחו"ל.
הזוג למעשה מתחתן בחו"ל ונרשם בארץ כזוג נשוי לכל דבר ועניין, אך האתגר מגיע כאשר רוצים להתגרש. הסטטיסטיקה לפיה כשליש מהזוגות המתחתנים בישראל גם מתגרשים לא פוסחת על אותם אנשים, שכעת צריכים לעבור הליך גירושין אזרחיים רשמי.
חשיבות הדת בתוך גירושין אזרחיים
הדבר החשוב ביותר בנושא של גירושין אזרחיים הוא הדת של בני הזוג. בני זוג חסרי דת או כאלו השייכים לדת הלא מוכרת בישראל, יכולים פשוט להתגרש בהליך אזרחי, עם פנייה לבית המשפט לענייני משפחה או לרשם הזוגיות (אם אכן עשו זאת ונרשמו אצל רשם הזוגיות כזוג חוקי בישראל).
חשוב לציין כי אם בני הזוג התחתנו במדינה שחוקיה מאפשרים גם להתגרש בה, הם יוכלו לעשות זאת באותה מדינה, ולכן, הרבה מאוד מהזוגות מתחתנים במקומות זמינים ונגישים כמו קפריסין או צ'כיה.
גירושין אזרחיים מתחילים בבית הדין הרבני
באותו נושא, בני זוג שאינם בני אותה הדת והתחתנו בכל, או אם אחד מבני הזוג הוא ללא דת או בן דת לא מוכרת בישראל, יצטרכו לבקש מבית המשפט לענייני משפחה להתגרש. לאחר מכן, בית המשפט יחליט לפי איזה הליך יותרו הנישואים – הליך אזרחי או הליך דתי בבית הדין הרבני.
חשוב לציין כי גירושין של בני מין מאותו זוג אינם נערכים בבית המשפט לענייני משפחה, כחלק מחוסר הזכויות המובנה של קהילת הלהט"ב בישראל. גירושין אזרחיים הם באופן טבעי, האפשרות היחידה של קהילת הלהט"ב.
המורכבות של גירושין אזרחיים
המציאות בישראל היא מורכבת מאוד בגלל הנישואים על פי דת משה וישראל. הרבנות לא מאפשרת לאנשים להתחתן בנישואים אזרחיים ולכן, גם גירושין אזרחיים הם די מורכבים. בתוך כך, כל תביעת גירושין בישראל, גם של יהודים שהתחתנו בנישואים אזרחיים, מצריכה פנייה לבית הדין הרבני.
עם זאת, אם הזוג התחתן במדינה שהחוק בה מאפשר להתגרש בה בהליך של גירושים אזרחיים, הם יכולים לדלג על השלב המעיק הזה. אגב, בקשה לגירושין של אזרחים מדתות אחרות (מוסלמים, דרוזים, נוצרים) תוגש לבתי הדין של אותה דת.
גירושין אזרחיים והקלות בבית הדין הרבני
התהליך של גירושין אזרחיים בישראל חייב להתחיל בבית הדין הרבני, אך בסופו של דבר, ככל הנראה לא יצטרכו לעבור את ההליך המביך והמתיש של גט בבית הדין הרבני. ברבנות מצאו הליך נוח יותר שלא כולל סידור גט, ולא כולל גם הוכחה לעילה לגט.
מבחינת הזוג, הם בסה"כ צריכים להביע את רצונם להתגרש וזאת בניגוד לאנשים שהתחתנו בטקס דתי. מדובר בטרנד שנוצר בשנים האחרונות עם העלייה במקרי הנישואים והגירושין האזרחיים, שהולך וגואה בישראל.
גירושין אזרחיים גם בבית המשפט לענייני משפחה
הסמכות לדון בנושא של גירושין אזרחיים אומנם שמורה אך ורק לבית הדין הרבני, אך כל אספקט אחר הקשור לגירושין, כמו רכוש, מזונות אישה, ילדים, משמורת וכו', נידון בבית המשפט לענייני משפחה, ולכן, חשוב להגיש את הבקשות הרלוונטיות למקום הרלוונטי להם.
מדובר בהליך די מסורבל, ובכל מקרה, ייתכן מצב בו שני בני הזוג יגישו בקשות לערכאות השונות. חשוב לציין כי הבקשה תידון קודם אצל הערכאה שקיבלה את הבקשה קודם.
על הפופולריות הגוברת של נישואים אזרחיים בישראל
הרצון להתחתן בצורה אזרחית נובע מהמון סיבות, כמו חוסר אמונה בדת, בחירה לצאת מהקיבוע הרבני וכמובן, אי רצון להיכבל לבית הדין הרבני. הרבה מאוד אנשים חילונים בישראל יצאו בשנים האחרונות לחו"ל כדי להתחתן, וחלקם אף ערכו מסיבת חתונה בארץ, ללא נוכחות רב.
יש כיום הרבה מאוד דרכים להתחתן ויש גופים שמנסים להקל על התהליך, כמו צהר, אך עדיין יש הבדל גדול מאוד בין החוקים המתירנים בחו"ל לבין בית הדין הרבני בישראל. גירושין אזרחיים עדיין מהווים אתגר גדול עבור הרבנות, שמנסה למצוא דרכים להתמודדות.
גירושין אזרחיים במדינה בה בוצע רישום הנישואין
בית הדין הרבני אף יכול להקשות על מבקשי גירושין אזרחיים אם יקבע שהם צריכים להתגרש לפי הדת. הרבנות יכולה להנפיק צווי עיכוב יציאה מן הארץ או החזקת רישיון נהיגה, ואף לעצור אדם שהוזמן לדיון ולא התייצב.
לכן, הרבה מאוד אנשים שיוצאים להתחתן בחו"ל צריכים להיות אחראים מספיק כדי לבדוק את חוקי המדינה בה הם מתחתנים ולנסות לחשוב גם על נושא הגירושין, למרות שזה לא משהו שנעים לחשוב עליו לפני החתונה. אם אותה מדינה מאפשרת גם להתגרש בה בקלות, העדיפות היא כמובן להתחתן במדינה הזו, ולטוס אליה בחזרה אם וכאשר רוצים להתגרש.
גירושין אזרחיים אצל רשם הזוגיות
התהליך של נישואים אזרחיים אינו דומה כלל לחתונות מסורתיות. לרוב, אנשים טסים לחו"ל, נרשמים בעירייה בעזרת מספר טפסים, והם נשואים על פי חוק. לאחר מכן, הם צריכים להגיע ארצה ולהירשם אצל רשם הזוגיות, כדי לקבל את הזכויות והחובות של זוגות נשואים בארץ.
אם היחסים עולים על שרטון, והזוג ירצה להתגרש, הם יהיו חייבים להתחיל תהליך של גירושין אזרחיים בבית הדין הרבני. בחלק מהמקרים, הקלים יותר, הם יידרשו פשוט לגשת לרשם הזוגיות ולבטל את הנישואין, אך כאשר יקומו סכסוכים על רקע ילדים ו/או רכוש, הם יידרשו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה.
גירושין אזרחיים בישראל – בעיה ללא פתרון?
נישואים אזרחיים באים לפתור בעיה שהיא כנראה ללא פתרון במדינת ישראל. הדת אינה מופרדת מהמדינה ומדובר באבסורד שאנשים לא יכולים להתחתן בצורה אזרחית בארץ. יתרה מכך, גירושין אזרחיים שאמורים להיות עניין פורמלי, הופכים גם הם לעניין הרבנות, דבר שיוצר תסכול גדול.
לא חסרים מקרים של אנשים שהתחתנו בצורה אזרחית בחו"ל והיו צריכים להתגרש בצורה דתית לחלוטין, כולל הטקסים הידועים לשמצה. לכן, הנושא של בדיקת כל ההיבטים של חתונה אזרחית במדינה זרה, כולל חוקי הגירושין, הם חשובים מאוד ויכולים להקל על המון אנשים, כסוג של תעודת ביטוח עתידית.
גירושין אזרחיים – בלתי אפשרי ללא הרבנות?
ההסתברות שזוג חילוני בעת המודרנית ירצה לוותר על הרבנות היא גדולה יותר מבעבר. אנשים מבינים שמדובר בסה"כ בקפיצה קטנה לחו"ל, רישום, חזרה לארץ, מסיבה ללא קשר לרבנות, וכי הם יוכלו לחיות את חייהם מבלי כל קשר דתי.
עם זאת, הם מגלים, בהרבה מאוד מקרים, כאשר הדת אינה מופרדת מהמדינה, הם יצטרכו להתגרש בהליך גירושין אזרחיים שעובר אצל הרבנות. זה לא נוח, אך יכול להימנע בעזרת בדיקה פשוטה והתייעצות.
כיצד ניתן לקבל סיוע משפטי בנושא גירושין אזרחיים?
התהליך של גירושין אזרחיים הוא יותר מורכב ממה שנהוג לחשוב, ולכן, חשוב גם להצטייד בעורך דין טוב, אשר מכיר את הפרצות ויודע כיצד להקל על הזוג, שגם כך נמצא במצב רגשי רגיש מאוד.
התהליך אמנם צריך להתחיל בבית הדין הרבני, אך יכול להיות קצר ופוגע, ולא ארוך, מתיש ומשפיל. זאת, רק אם תדעו לקבל את העזרה הנכונה ולפנות לגורמים הנכונים, שיוכלו להקל לכם על התהליך כולו, כולל עניין חלוקת הרכוש והילדים.